Kiracı hangi masrafları isteyebilir?
Hangi masraflar kiracıya aittir?, Kiracı, kiralanana yaptığı lüks masrafları talep edemez. Ancak söküp götürülmesi mümkün olan lüks masrafları mülk sahibinden talep edebilir. Taraflar kira sözleşmesine kiracı tarafından yapılan faydalı ve zorunlu masrafların talep edilemeyeceğine ilişkin hüküm düzenleyebilirler.
Hangi masraflar kiracıya aittir?
Hangi masraflar kiracıya aittir?,
Kiracı, kiralanana yaptığı lüks masrafları talep edemez. Ancak söküp götürülmesi mümkün olan lüks masrafları mülk sahibinden talep edebilir. Taraflar kira sözleşmesine kiracı tarafından yapılan faydalı ve zorunlu masrafların talep edilemeyeceğine ilişkin hüküm düzenleyebilirler. Kiracı neleri ödemek zorunda?
Kiracı neleri ödemek zorunda?,
Borçlar Kanunu'nun 317. Maddesine göre kiralanan yerin temizlik, bakım giderleri, demirbaşların iyi tutma halindeki masraflar kiracıya ait bulunuyor. Kombi, petek temizliği kiracıya ait olmakla birlikte parça değişikliği, tamir ya da yenileme gibi durumlarda oluşan masraflar ev sahibine ait bulunuyor. Kiracı iş yerine yaptığı masrafları isteyebilir mi?
Kiracı iş yerine yaptığı masrafları isteyebilir mi?,
Kiracı, apartman aidatı gibi binaya ait bakım ve temizlik giderlerini karşılamakla mükelleftir. Kira kontratında aksi belirtilmedikçe su, elektrik gibi faturaları da kiracının ödemesi gerekir. Bu masraflar kira bedelinden düşülemez. Kiracı evde nelerden sorumlu?
Kiracı evde nelerden sorumlu?,
TCK 306/1 hükmü bu konuda açık hükümler içerir. Kiralanana yapılan ve kiracı tarafından alınıp götürülmesi mümkün olmayan ve sonrasından kiraya veren tarafından da benimsenen faydalı ve zorunlu masrafların bedellerini kiracı, vekaletsiz iş görme kapsamında TBK Md. 530 hükmüne göre talep edebilir. Ev sahibi kiracıdan boya parası isteyebilir mi?
Ev sahibi kiracıdan boya parası isteyebilir mi?,
Kiracının kiraya verilende meydana gelen zarardan sorumluluğu, kira sözleşmesine ve zararın niteliğine göre değişebilir. Genel olarak, kiracı kiralananı aldığı haliyle kiralayana teslim etmekle yükümlüdür. Ancak kiracı sadece münhasıran kötü kullanım nedeniyle oluşan zarar ve hasardan sorumludur. Duşakabin kiracı mı öder ev sahibi mi?
Duşakabin kiracı mı öder ev sahibi mi?,
Ev sahipleri boyalı verdikleri evleri kiracıdan bu şekilde boyasız olarak teslim alabilirler ve kiracıdan herhangi bir masraf talebinde de bulunamazlar. Asansör tamir ücretini kiracı mı öder ev sahibi mi?
Asansör tamir ücretini kiracı mı öder ev sahibi mi?,
Kiracının, musluğu bozulduğunda ya da kombi arızalandığında ne yapması gerektiğini anlaması gerekir. Ev sahibi, evdeki demirbaşların genel bakımı ve büyük onarımları ile sorumludur. Yani, kombi veya duşakabin gibi taşınmaz eşyaların büyük onarımlarını üstlenir. Hangi arızaları kiracı öder?
Hangi arızaları kiracı öder?,
Hiç uzatmaya gerek yok bir ev sahibi ve apartman yöneticisi olarak apartmanın asansör ve diğer büyük tamirat, etiket alımı ve bakımları ev sahiplerinin. Aylık temizlik asansör bakımı güvenlik personeli gibi ödemeler ise kiracılara aittir. Buna göre ev sahibi ödemek zorundadır. Bozulan kombiyi kiracı mı öder ev sahibi mi?
Bozulan kombiyi kiracı mı öder ev sahibi mi?,
Küçük onarımlar kiracılar tarafından karşılanır. Kira sözleşmesine göre sonrasında kiradan düşülebilir. Elektrik, su tesisatı gibi temel ekipmanlardaki küçük arızalar bu kategoriye girer. Büyük tamirat durumları ise ev sahibinin sorumluluğunda olup bina çatısı, dış cephe yenilemeleri gibi geniş kapsamlı işleri içerir. Kiracı hangi harcamaları kiradan düşebilir?
Kiracı hangi harcamaları kiradan düşebilir?,
Kombinin bozulmasında kiracının herhangi bir kusuru yok ise; kombi tamiri, parça değişimi veya kombinin yenilenmesi ev sahibi tarafından yaptırılmalıdır. Eğer kombi arızası ile ilgili kiracının kusurlu olduğu tespit edilirse; bu kez oluşacak masraflar kiracı tarafından karşılanmalıdır. Evdeki masrafları ev sahibi karşılamak zorunda mı?
Evdeki masrafları ev sahibi karşılamak zorunda mı?,
Kiracının yaptığı masrafları talep hakkı bulunur. Önemli onarımlar ve bakım işlemleri, kira bedelinden düşülebilir. Kiracının yaptığı iç mekân tadilatları, kira gelirinden düşülecek giderlerdir. Örneğin; boyama veya döşeme değişiklikleri gibi harcamalar, kiradan düşülecek masraflardandır. Evde bozulan eşyaları kiracı mı yaptırır ev sahibi mi?
Evde bozulan eşyaları kiracı mı yaptırır ev sahibi mi?,
Bu konuyla ilgili Türk Borçlar Kanunu'nun 303'üncü maddesinde şöyle denilmektedir: “Kullanımla alakalı olmak şartı ile öngörülen veya öngörülemeyen tüm yan giderleri, kiraya veren karşılamak ile yükümlüdür.”